Atelierul Juridic FIAT IUSTITIA

Între 13 – 15 martie 2015, a avut loc la Târgu-Mureș, prima ediţie a Atelierului Juridic „Fiat Iustitia” organizat de Cercul de drept „Ius Iuventutis” al Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în colaborare cu Asociaţia Română de Drept şi Afaceri Europene şi Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept Târgu-Mureș. Acest proiect a constituit o mutaţie semnificativă în evoluţia concursului de pledoarii pe tema drepturilor omului „Fiat Iustitia”, reușind să reunească, în același cadru de prestaţie academică, trei concursuri de tip moot-court, o conferinţă naţională și un workshop. Bucuria organizatorilor și a invitaţilor a fost impulsionată și amplificată de onoarea de a fi avut printre oaspeţi somităţi incontestabile pe planul juridic academic și profesional românesc. În cele ce urmează, se va prezenta o succintă retrospectivă a activităților desfășurate în perioada 13-15 martie la Târgu-Mureș.

DESCARCĂ DE AICI „ATELIERUL JURIDIC ‘FIAT IUSTITIA’ – CUM A FOST

 

 

Conferința Arbitraj Internațional 13 Martie 2015

Workshop 14 Martie 2015

 

NOUTATE: Calificare la Concursul de procese simulate Telders 2015

 

    Echipa de studenți a Universităţii „Petru Maior” (UPM) Târgu-Mureş a câştigat etapa naţională a concursului de drept internaţional public „Telders International Law Moot Court Competition” şi s-a calificat astfel la faza internațională a competiţiei care va avea loc la Haga, în incinta Curţii Internaţionale de Justiţie, în perioada 6 – 8 mai a acestui an.

      Etapa naţională a concursului s-a desfăşurat luni, 9 martie 2015, şi a fost organizată de Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, iar echipa UPM Târgu-Mureş a fost alcătuită din studenţii pledanți Hilda Şumălan (anul IV), Iulia David (anul III) şi Alex Suciu (anul III) și studenta Diana Chibulcutean (anul III), aceasta din urmă participând la etapa scrisă a competiției, constând în elaborarea unor memorii. În competiția națională din România, locul I a fost disputat între Universitatea București, Universitatea Babes Bolyai, din Cluj și Universitatea Petru Maior, din Târgu-Mureș. Locul I a fost câștigat de Universitatea Petru Maior, în timp ce premiul pentru cel mai bun pledant a fost obținut de unul dintre pledanții echipei Universității București.

Poza Calificare Telders

Telders International Law Moot Court Competition este cel mai prestigios concurs de drept internațional public din Europa aflându-se anul acesta la cea de-a 38-a ediție. Anual, echipe din peste 40 de universități din Europa se întrec în rundele naționale urmând ca echipele câștigătoare să își reprezinte țara în faza internațională a competiției.

     Prin intermediul competiției, studenții sunt inițiați în practica juridică și se familiarizează cu principii privind statul de drept, societatea civilă și elemente de drept internațional public. Concursul stimulează de asemenea munca în echipă și integrarea europeană. Studenții și academicienii consideră foarte importantă participarea la acest concurs, o mare onoare și experiența unei competiții amicale și internaționale care nu poate fi uitată.

        În fiecare an echipelor de studenți le este prezentat un caz care implică un diferend fictiv între două state. Această dispută este ridicată în fața celui mai important organ judiciar al Națiunilor Unite și anume Curtea Internațională de Justiție. Este responsabilitatea echipelor de studenți să apere cele două state în măsura abilităților lor. Fiecare echipă de studenți trebuie să reprezinte statele atât în scris, cât și prin pledoarii în fața instanței de judecată. Pentru fiecare țară europeană numai universitatea câștigătoare a rundelor naționale poate participa la rundele înternaționale desfășurate la Haga. Memoriile și pledoariile studenților sunt evaluate de către experți în drept internațional public. În acest sens implicarea activă a judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție, de la Tribunalul pentru pretenții Iran – SUA, precum și avocați și profesori de drept garantează standardele intelectuale ridicate ale concursului precum și prestigiul acestuia. Runda finală a concursului se desfășoară în mod tradițional la palatul păcii din Haga.

ISTORICUL CERCULUI DE DREPT „IUS IUVENTUTIS”

Cercul de drept Ius Iuventutis a fost constituit în perioada 1999-2000, fiind primul cerc studențesc înființat pe lângă Universitatea ,,Petru Maior” din Târgu Mureș. Ius Iuventutis reflectă cu siguranță spiritul noii generații de juriști care provin de pe băncile Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. Evoluția lui este strâns legată de dezvoltarea instituțională a acestei universități. Inițiativa înființării acestei grupări aparține aproape în exclusivitate unor studenți vizionari, al căror nume nu îl precizãm în acest context, deoarece acest tip de inițiativã a caracterizat, caracterizeazã și va caracteriza întotdeauna funcționalitatea Cercului. Ca urmare, Ius Iuventutis a aparținut, aparține și va aparține întotdeauna fiecărui student cu inițiativă. Iar inițiativa înseamnă, totodată, inițiere.

Cercul a traversat numeroase etape de la înființarea sa și rezultatele sale sunt notabile, chiar dacă asemeni ființelor, a traversat urcușuri și coborâșuri. Activitatea Cercului este una complexă, care acoperă o paletă largă de domenii, însă activitatea reprezentativă, devenită în timp tradiție, este organizarea și pregătirea studenților pentru concursuri de tip moot court, atât la nivel național și internațional. Membrii Cercului au dus bunul nume al Universității ,,Petru Maior”, cu diverse prilejuri, în țară, dar și dincolo de fruntariile României. Studenții de la universități de prestigiu din țară cooperează cu membrii cercului, iar în ,,luptă dreaptă emoțiile sunt deopotrivă ori de câte ori se ivește vreo competiție.”

Cel mai important lucru pentru membrii Cercului este să afirme spiritul original al plaiurilor mureșene, să afirme existența caracteristicilor fiecărei generații și să întemeieze relații de respect și prietenie cu cei asemeni lor de la alte Universități.

Anul universitar 2013-2014 a fost unul dintre anii frumoși ai activității Cercului, marcând printre altele, valorificarea unor eforturi de mai mulți ani de zile și, totodată, deschiderea către noi domenii. În acest an se poate spune că a existat cea mai bună colaborare cu alte centre universitare din țară; a apărut și primul volum Fiat Iustitia Moot Court Competition; au văzut lumina tiparului la Editura Universitară două volume cu tematică jurisprudențială din activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului, la realizarea cărora au contribuit și studenți târgumureșeni; s-a contribuit substanțial la înființarea și funcționarea asociației European Law Students’ Association Târgu-Mureș; unul dintre studenți a fost selectat și desemnat câștigător al locului III la competiția națională Studentul Anului. O realizare de excepție o reprezintă participarea unei echipe de studenți la concursul internațional Willem C.Vis Moot (Viena), prin aceasta deschizându-se un nou drum către un domeniu atractiv și competititiv al dreptului: arbitrajul internațional.

 

Dintre membri juriului ediția 2014-2015

Dr. Irina Alexe

Prof. univ. dr. Valerius Ciuca, fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Prof. univ. dr. Mihai Șandru – Coordonator CSDE (Centrul de Studii de Drept European)

Prof. univ. dr. Marin Voicu – Primul judecător al României la CEDO

Premii acordate

Trei stagii de vizită la Curtea de Justiție a Uniunii Europene  (prin amabilitatea doamnei judecător, prof. univ. dr. Camelia Toader şi a domnului judecător, prof. univ. dr. Andrei Popescu) și cărți acordate de edituri de specialitate din România.