Programul Atelierului Juridic Fiat Iustitia 2015

A Ius Iuventutis Jogi Kör 1999-2000 között jött létre, mint az első egyetemisták számára létesített kör a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemen. A Ius Iuventutis a Petru Maior Egyetem padjaiból kikerülő ifjú jogász generációt képviseli, fejlődése szorosan egybefonódva az egyetem fejlődésével. A Kör létrehozásának eredeti kezdeményezése majdnem kizárolagosan néhány tág látókörű egyetemistának köszönhető, akiknek nevét most nem soroljuk fel, mivel ez a kezdeményező kézség jellemezte, jellemzi és a jövőben is jellemezni fogja a Kör műkődését. Következtetésképpen, a Ius Iuventutis mindig a kezdeményező diakok birtoka lesz és a kezdeményezés mindig bevezetést is jelent.

A Kör megalakulása óta több szakaszt megélt és az eredményei említésre méltóak akkor is, ha, mint minden más előlény esetében, voltak emelkedők és hanyatlók egyaránt. A Kör tevékenysége szerteágazóan több területet érint, de a legfontosabb a már hagyományossá vált nemzeti és nemzetközi perbeszédversenyekre való felkészülés, részvételek és eredmények. A Kör tagjai továbbvitték a Petru Maior Egyetem jóhírét úgy az országban, mint a határokon túlra. Hazánk más neves egyetemjeinek fiataljai együttműködnek a Kör tagjaival. A Kör tagjai számára az egyik legfontosabb dolog az, hogy megőrizzék a Maros-menti vidék eredeti szellemét, érvényesítsék mindegyik generáció sajátosságait, valamint az, hogy baráti kapcsolatokat ápoljanak más egyetemek hasonló szellemiségű fiataljaival.

A Kör tevékenysége szempontjából egyik legtermékenyebb és legszebb a 2013-2014-es egyetemi év volt. Elmondható, hogy ebben az évben volt a legjobb az egyetemek közötti együttműködés és megjelent az első kötetje a „ Fiat Iustitia Moot Court Competition” -nak. Az Egyetemi Kiadónál látott napvilágot két kötet az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseiről, amelyek megjelenéséhez hozzájárultak a vásárhelyi egyetemisták. Döntően hozzájárultunk a European Law Students’ Association marosvásárhelyi ágának létrehozásában és „Az év egyetemistája” című nemzeti versenyen III. helyezést ért el egy fiatal. Kivételes megvalósításnak mondható, hogy egy csapat egyetemista részt vett a Willem C. Vis Moot nemzetközi versenyen Bécsben, ezáltal új utat nyitva a jog egyik vonzó és versenyszerű területén: a nemzetközi választóbírói jog.

A 2014-2015-ös zsűri tagjai közé sorolhatók:

Dr. Irina Alexe

Prof. dr. Valerius Ciucă – volt bíró az Európai Unió Törvényszékénél

Prof. dr. Mihai Șandru – az Európai Jogi Kutatási Központ igazgatója

Prof. dr. Marin Voicu – Románia első bírója az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

Díjak

Három látogatói út az Európai Unió Bíróságához (prof. dr. Camelia Toader bírónő és prof. dr. Andrei Popescu bírónak köszönhetően) és szakkönyvek romániai kiadóktól.